Ontdek de voordelen van zonnepanelen!

– Montagesystemen
– Juiste tussenafstand
– Beste montagehoek
– Ballast gewicht
– Afstand tot de dakrand
– Vergunningsvrij plaatsen

Montagesystemen zonnepanelen plat dak

Met onze montagesystemen bieden wij voor iedere situatie een passende oplossing. Onderstaand vindt u een overzicht van de verschillende montagesystemen voor platte daken met de voor- en nadelen per systeem.

Flatfix Fusion

+ Zeer weinig ballast
+ Mooi afgewerkt met windkappen
+ Voor zowel Zuid- als Oost- West opstelling
– 2 tussen- afstanden mogelijk (50 of 70 cm)
– relatief duur voor plaatsen van korte rijen
– alleen landscape plaatsing mogelijk.

Valk Pro+

+ Zeer weinig ballast
+ Mooi afgewerkt met windkappen
+ Voor zowel Zuid- als Oost- West opstelling
+ Constructie is te aarden (verplicht vanuit NEN1010)
– alleen landscape plaatsing mogelijk

Zonneschansen

+ ideaal voor smalle stroken op platte daken
+ extra robuuste constructie
+ Constructie is te aarden (verplicht vanuit NEN1010)
– veel schaduw bij meerdere rijen
– veel ballast
– vangen veel wind
– niet geschikt voor grote hoogtes

 

Portrait montage op plat dak

+ ideaal voor smalle stroken op platte daken
+ grotere montagehoek mogelijk
+ Constructie is te aarden (verplicht vanuit NEN1010)
– veel schaduw bij meerdere rijen
– veel ballast
– vangen veel wind
– niet geschikt voor grote hoogtes

Oost- West montage plat dak

+ maximale opbrengst uit dakoppervlak
+ weinig ballast
+ weinig windbelasting
+ minimale zichtbaarheid
– iets minder opbrengst dan Zuid- plaatsing

Bij het plaatsen van zonnepanelen op een pannendak dienen we rekening te houden met verschillende factoren.

– Montagesystemen
– Afstand tot de dakrand, dakgoot en de nok
– Landscape of portrait plaatsing
– Vergunningsvrij plaatsen montagesystemen

Er zijn verschillende montagesystemen verkrijgbaar voor het plaatsen van zonnepanelen op een pannendak. Wij zijn voorstander van de zogenaamde schroef- systemen. Hierbij wordt een nieuwe geïmpregneerde houten lat gemonteerd op de tengels. Deze nieuwe lat verdeelt de krachten over de dakconstructie. Vervolgens worden de dakhaken op de nieuwe latten geschroefd. Hierbij ontstaat geen druk op de dakpannen.

Afstand tot de dakrand, dakgoot en de nok

Op een pannendak mag u de zonnepanelen plaatsen tot aan de erfgrens. De zonnepanelen mogen niet uitsteken. Langs windgevoelige randen van het pannendak plaatsen wij extra dakhaken. zonnepanelen op pannendak. Let op dat als u de zonnepanelen dichter dan twee pannen vanaf de nok wilt plaatsen, de nok los moet worden gemaakt om de bovenste montagerail te kunnen plaatsen. De nok mag in dat geval niet in cement liggen. Bij de dakgoot is het ook aan te raden een tot twee pannen afstand te houden. Dit in verband met de afvoer van regen en sneeuw.

Landscape op portrait?

Als u offertes gaat opvragen, dan komt u al snel termen als landscape en portrait plaatsing tegen. Op de bovenstaande foto zijn de zonnepanelen portrait (staand) geplaatst. Als de zonnepanelen met de lange kant onder liggen dan noemen we dat landscape plaatsing. Bij portrait plaatsing van de zonnepanelen op het pannendak worden de montagerails horizontaal geplaatst. Bij landscape montage worden de rails meestal verticaal geplaatst, maar horizontaal kan ook. In het laatste geval betaalt u alleen een meerprijs, omdat de rails dan langer moet zijn. Om de zonnepanelen op een esthetisch verantwoorde manier te plaatsen raden we aan de zonnepanelen altijd allemaal in dezelfde richting te plaatsen.

Vergunningsvrij plaatsen.

Om de zonnepanelen op pannendak te mogen plaatsen zonder vergunning gelden de volgende regels:

– Het zonnepaneel niet mag uitsteken over de erfgrens of dakrand.
– Het zonnepaneel dient direct op het dakvlak te worden geplaatst.
– De hellingshoek van het zonnepaneel dient hetzelfde te zijn als die van het dak.

Wat is salderen?

In Nederland kunnen kleinverbruikers die zelf duurzame elektriciteit produceren, gebruik maken van de salderingsregeling. Salderen betekent dat de aan de energiemaatschappij terug geleverde elektriciteit verrekend mag worden met de elektriciteit die is afgenomen van de energiemaatschappij. De klant ontvangt voor deze terug geleverde elektriciteit dezelfde prijs als voor de afgenomen elektriciteit.

Hoe werkt dat?

Wanneer u zelf elektriciteit opwekt/produceert met zonnepanelen, dan verbruikt u een deel van deze geproduceerde elektriciteit eerst zelf. Wat u niet direct gebruikt, levert u terug aan uw energiemaatschappij. Op het moment dat u geen elektriciteit produceert (bijv. ’s avonds), maar wel verbruikt, dan neemt u weer elektriciteit af van uw energiemaatschappij. Aan het eind van het jaar ontvangt u van uw energiemaatschappij de jaarafrekening. Hierop staat vermeld hoeveel elektriciteit (in kWh) de energiemaatschappij u het afgelopen jaar heeft geleverd. De totaal door u met zonnepanelen geproduceerde elektriciteit wordt hier weer van afgetrokken. Deze verrekening wordt ook wel salderen genoemd. Salderen kan tot maximaal het totale verbruik aan elektriciteit van de klant en tot ten hoogste 5000 kWh per jaar. Alleen aansluitingen tot 3×80 Ampère (kleinverbruikers) komen voor saldering in aanmerking.

Al onze elektrische apparaten werken op wisselstroom. Zonnepanelen produceren echter gelijkstroom. De omvormer zorgt dat de gelijkstroom van de zonnepanelen wordt omgezet in wisselstroom. De wisselstroom wordt via de meterkast geleverd aan het stroomnet.

De omvormer is het meest kwetsbare en tegelijkertijd het belangrijkste onderdeel van een zonnepanelen installatie. Het is daarom belangrijk om hier een juiste keuze in te maken.

Welke omvormer?

Omvormers zijn in vele soorten en maten verkrijgbaar. Qua werking kunnen we alle omvormers verdelen in drie groepen. Onderstaand vindt u een overzicht van de drie groepen waar u uit kunt kiezen, met hun belangrijkste eigenschappen.

* Levensduur string- omvormer

De levensduur van uw omvormer is een belangrijke eigenschap, waar vaak weinig over wordt gesproken. Een nieuwe omvormer voor 12 zonnepanelen kost al snel 700 tot 1.200 Euro, afhankelijk van de kwaliteit die u kiest. Voor u is het daarom belangrijk om te weten wanneer de omvormer vervangen dient te worden, zodat u deze kosten kunt meenemen bij het maken van uw keuze.

Componenten

Een omvormer is opgebouwd uit elektronische componenten. Als een component het begeeft dient de complete omvormer in de meeste gevallen te worden vervangen. De kwaliteit van de gebruikte componenten en het aantal componenten zijn doorslaggevend voor de levensduur.

Hoge kwaliteit string- omvormers

Het Duitse SMA is de meest bekende fabrikant van string- omvormers. SMA gebruikt hoogwaardige componenten voor haar string- omvormers. Zij geven 5 jaar fabrieksgarantie. Voor 25% van de nieuwprijs kunt u garantie bijkopen naar 10 jaar. Dit geeft aan hoe groot de kans is dat de SMA tussen de 5 en de 10 jaar kapot gaat (25%). Wij doen zaken met leveranciers die zelf de garantie uitvoeren. Dit geldt voor de merken Goodwe en Omnik.

Kiest u voor een string omvormer, dan moet u er rekening mee houden dat u op termijn de omvormer moet laten vervangen.

Chinese string- omvormers

De afgelopen jaren zijn er veel Chinese fabrikanten op de markt gekomen met goedkopere string- omvormers. In de basis zitten deze omvormers hetzelfde in elkaar, alleen kosten deze omvormers minder dan een SMA vanwege de lagere productie kosten. De kostenbesparing wordt hoofdzakelijk behaald door het gebruik van goedkopere componenten en door lagere assemblagekosten. Deze omvormers worden nog vaak met de hand in elkaar gezet. Wij hebben zelf wisselende ervaringen met de grotere, Chinese fabrikanten.

Chinese omvormers worden met name in Nederland relatief veel aangeboden, in andere landen zoals Duitsland en België bijna niet. Bij kleinere installaties zonder schaduwval kan een Chinese omvormer een prima oplossing zijn. Op langere termijn kan een extra omvormer de totale kosten hoger laten uitvallen, dan wanneer u meteen een hogere kwaliteit kiest. .

Chinese garanties

Opvallend is dat Chinese fabrikanten sinds 2014 opeens 10-12 jaar garantie geven op hun string- omvormers. Dit terwijl het in de basis nog steeds een string- omvormer is, die na 8-12 jaar vervangen moet worden. De vraag is in hoeverre deze fabrikanten hun garantieverplichtingen op lange termijn kunnen nakomen.

Levensduur SolarEdge omvormer met een optimizer per zonnepaneel

Op het gebied van omvormers hebben de ontwikkelingen de laatste jaren niet stil gestaan. Naast de traditionele string- omvormers zijn er innovatieve en veiligere alternatieven op de markt gekomen. De meest succesvolle concurrent van de string- omvormer is SolarEdge.

SolarEdge werkt met een zogenaamde optimizer per zonnepaneel. De optimizer is een regelaar, waarmee ieder zonnepaneel afzonderlijk wordt geregeld en beveiligd. De optimizers worden aangesloten tussen de bekabeling van de zonnepanelen. De zonnepanelen met optimizers worden aangesloten op de centrale omvormer van SolarEdge. De omvormer zet de gelijkstroom om in wisselstroom.

Levensduur SolarEdge omvormer

De SolarEdge omvormer werkt samen met de power- optimizers per zonnepaneel op het dak. De optimizers leveren een constante spanning van 350 (1 fase) of 750 Volt (3 fase) aan bij de omvormer. Dit is tevens de meest ideale gelijkspanning voor omzetting naar wisselspanning, zodat op een hoog rendement kan worden gehaald. Daarnaast zit de regeltechniek om het maximale vermogen uit de zonnepanelen te halen niet in de omvormer, maar in de optimizers.

De omvormer van SolarEdge is eenvoudiger opgebouwd (minder componenten) en kan altijd onder ideale omstandigheden werken. Verder gebruikt SolarEdge uitsluitend componenten van hoge kwaliteit. Hierdoor gaat de omvormer veel langer mee. Op de SolarEdge omvormer zit daarom ook standaard 12 jaar fabrieksgarantie. Deze is optioneel uit te breiden naar 20 of 25 jaar. Op de optimizers zit standaard 25 jaar fabrieksgarantie.

Levensduur micro omvormers

Micro omvormers zetten de gelijkstroom direct op het dak om in wisselstroom per paneel. De levensduur van een micro omvormer is volgens de fabrikanten minimaal 25 jaar. Wij hebben hier echter minder vertrouwen in. In iedere omvormer zitten condensatoren. Deze hebben een beperkte levensduur. Tot nu toe is er nog geen fabrikant geweest die micro- omvormers heeft geproduceerd die ook echt 25 jaar mee gaan. Er zijn in het verleden al grote problemen geweest met micro omvormers. Er zijn grote hoeveelheden van dit type omvormers voortijdig kapot gegaan. Waarschijnlijk waren de condensatoren niet bestand tegen de hoge temperaturen op het dak.

Om deze reden werken wij liever met power-optimizers van SolarEdge dan met micro omvormers. In de optimizers zitten 300% minder onderdelen. De gevoelige onderdelen zitten bij SolarEdge in de centrale omvormer, niet in de optimizers die 25 jaar mee moeten gaan.

Samenvatting

In het verleden hebben wij veel gewerkt met SMA omvormers, wat destijds ‘de standaard’ was. Vervolgens zijn wij overgestapt op Chinese omvormers van Growatt, Goodwe en Omnik omdat deze volgens de leverancier van vergelijkbare kwaliteit waren.

Uiteindelijk zijn we ons in SolarEdge gaan specialiseren. Wij zijn voor dit merk volledig gecertificeerd. Het grootste deel van onze klanten kiest ook voor een SolarEdge omvormer met optimizers. Reden hiervoor is dat SolarEdge op een termijn van 10 jaar de goedkoopste oplossing is en vanuit technisch oogpunt de beste en meest veilige oplossing.

Er zijn zelfs al fabrikanten van pv panelen op de markt waar SolarEdge de optimizers al ingebouwd heeft. Vraag naar de mogelijkheden.

Salderen en opbrengst zonnepanelen meten.

Met zonnepanelen levert u uw eigen groene energie aan het elektriciteitsnet. Uw energiemeter in de meterkast houdt bij hoeveel energie u aan het net levert en hoeveel u verbruikt. Zelf wilt u misschien ook meer kunnen meten dan de gegevens die u op het display van de omvormer afleest.

Op deze pagina worden de volgende onderwerpen behandeld:

– Salderen
– Energiemeter in de meterkast
– Zonnepanelen aanmelden bij netbeheerder
– Energiemeter zonnepanelen

Salderen

Salderen is het verrekenen van geproduceerde en verbruikte elektriciteit. Uw meter zorgt hiervoor door te registreren wat u terug levert aan het elektriciteitsnet. Wekt u meer op dan u nodig heeft dan telt de meter terug. Verbruikt u meer dan u opwekt dan telt de meter op. Onder de streep blijft over: het aantal kWh dat u heeft verbruikt – het aantal kWh over dat u heeft opgewekt. Per saldo verbruikt u minder stroom (in kWh) van uw energieleverancier. De niet- verbruikte stroom hoeft u niet te betalen. De bijhorende belastingen hoeft u ook niet te betalen. Lees hier verder over de opbrengst van zonnepanelen.

Ongeveer 30% van de zonnestroom wordt direct verbruikt. De overige 70% van de zonnestroom wordt eerst aan het net geleverd, om het op een later moment weer te verbruiken.

Momenteel gelden de volgende regels voor salderen:

– Een aansluitcapaciteit van maximaal 3x80A.
– Niet meer salderen dan er verbruikt wordt.

Energiemeter in de meterkast

Ferraris draaischijfmeter. 

Voordelen van de draaischijfmeter zijn dat de energieleverancier minder snel fouten kan maken met het verrekenen van de meterstanden en u kunt in principe onbeperkt terug leveren, zolang u niet meer opwekt dan u verbruikt.

Digitale Meter met terug lever telwerken

Deze meter hoeft u niet te vervangen. Er is een telwerk voor zowel verbruik als teruglevering beschikbaar. Vraag voor u de meterstanden doorgeeft eerst goed na hoe u deze dient aan te leveren.

Digitale Meter zonder terug lever telwerken

Deze meter dient u te laten vervangen. Met deze meter bespaart u alleen de zonnestroom die direct verbruikt wordt. De terug geleverde stroom krijgt u niet vergoed. De doorgaans kosteloze vervanging van uw meter kunt u bij uw netbeheerder aanvragen.

Gratis slimme meter

Bij veel netbeheerders krijgt u gratis een slimme meter als u laat weten dat u zonnepanelen gaat plaatsen. Vraag dit na bij uw netbeheerder. De slimme meter wordt voor iedereen verplicht in de toekomst. Met de slimme meter krijgt u beter inzicht in uw energieverbruik.

Zonnepanelen aanmelden bij netbeheerder

U bent verplicht aan uw netbeheerder te melden dat u zonnepanelen gaat installeren. Zo kan de netbeheerder tijdig controleren of uw energiemeter vervangen moet worden. Verder is dit nodig om misverstanden te voorkomen bij het doorgeven van de meterstanden. 

Wij adviseren tijdig te controleren of uw meter geschikt is voor terug leveren. Als dit niet het geval is dient de meter vervangen te worden voor de installatie van uw zonnepanelen. Zo voorkomt u dat u stroom terug levert zonder hier een vergoeding voor te ontvangen.

Energiemeter zonnepanelen

Wilt u meer weten over de opbrengst van uw zonnepanelen dan de gegevens die beschikbaar zijn via het display van de omvormer? Er zijn verschillende mogelijkheden voor het monitoren van uw zonnepanelen.

Opbrengst totaal systeem, of per paneel?

De meeste omvormers worden tegenwoordig geleverd met een app of web- portal, om de totale opbrengst van de zonnepanelen online uit te lezen. Voor een goed werkend systeem zijn deze meetgegevens voldoende. Bij een storing is het handig als ook de opbrengst per zonnepaneel uit te lezen is, in plaats van alleen de totale opbrengst van alle zonnepanelen samen. De storingsanalyse kan dan snel op afstand gebeuren en de monteurs kunnen gericht te werk gaan op locatie. Wij werken veel met SolarEdge, waarbij de prestaties van ieder zonnepaneel afzonderlijk in beeld gebracht kunnen worden.

Impressie SolarEdge portal

Onderstaand ziet u de monitoringportal zoals u deze ter beschikking krijgt. Wij hebben binnen de SolarEdge portal uitgebreidere mogelijkheden om de meetgegevens te analyseren. Verder hebben wij een eigen portal ontwikkeld, waarin wij de opbrengt van uw systeem kunnen vergelijken met andere systemen.

De overheid zet zich nog steeds actief in om de ondernemersgeest te stimuleren door subsidies en bijdragen te bieden bij de aanschaf en installatie van energiebesparende apparaten, waaronder zonnepanelen. Hieronder vind je een overzicht van enkele relevante subsidieregelingen in 2023:

  1. Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) De ISDE-subsidie richt zich op energiebesparende maatregelen voor ondernemers. Bij de aanschaf van zonneboilers, die niet alleen warm water leveren maar ook het hele bedrijf kunnen verwarmen, biedt deze subsidie interessante mogelijkheden. Voor meer informatie over de ISDE-subsidie kun je terecht op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

  2. Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE+) De SDE+-regeling gaat een stap verder en omvat ook zonnepanelen. Deze regeling biedt gedurende 15 jaar een opweksubsidie op basis van de opgewekte kilowattuur elektriciteit. Een voorwaarde is dat je een grootverbruikersaansluiting hebt, met een capaciteit van meer dan 3×80 Ampère. De hoogte van de subsidie varieert per bedrijf en het is raadzaam om professioneel advies in te winnen om de meest voordelige regeling voor jouw situatie te bepalen.

  3. Energie-investeringsaftrek (EIA) De EIA-regeling is gericht op ondernemers die energiebesparende maatregelen willen nemen. In 2023 kun je aanspraak maken op een fiscale aftrek van een deel van de investering in energiebesparende apparatuur, waaronder zonnepanelen. De exacte percentages en voorwaarden kunnen variëren, dus het is verstandig om advies in te winnen bij een boekhouder of belastingadviseur.

  4. Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) De KIA-regeling is relevant voor bedrijven die investeren in zonnepanelen met een waarde tussen de €2.301 en €311.242. Met deze regeling kun je 28% van de winst aftrekken. Jouw boekhouder kan je helpen met gedetailleerde informatie over de toepassing en voorwaarden van deze regeling.

Asbest eraf, zonnepanelen erop

Voor ondernemers, met name agrariërs, die hun asbestdaken willen vervangen door daken met zonnepanelen, heeft de overheid een speciale regeling getroffen. Er is een subsidie beschikbaar gesteld om dit proces te versnellen. Als bedrijven minimaal 250 vierkante meter asbest verwijderen en dit vervangen door zonnepanelen, kunnen ze een subsidie ontvangen van €4,50 per vierkante meter verwijderd asbest.

Houd er rekening mee dat subsidieregelingen en stimuleringsmaatregelen kunnen veranderen, worden bijgewerkt of nieuwe regelingen kunnen worden geïntroduceerd. Het is daarom altijd raadzaam om de meest recente informatie te verkrijgen van officiële bronnen zoals de RVO of het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, en om advies in te winnen bij relevante experts.

Momenteel zijn er verschillende aantrekkelijke mogelijkheden om subsidie of financiering te regelen voor de aanschaf van zonnepanelen. Hieronder vind je een overzicht van enkele relevante opties:

  1. Subsidie van gemeentes en provincies In 2017 stelt de overheid weer subsidie beschikbaar voor de financiering van zonnepanelen. Dit kan in de vorm van een lage rente lening of een gemeentelijke/provinciale subsidie. Daarnaast kan de aanschaf van zonnepanelen het energielabel van je huis verbeteren. Je kunt de mogelijkheden in jouw woonplaats bekijken op de website van de Energiesubsidiewijzer.

  2. Teruggave btw op aanschaf zonnepanelen Als particulier kun je de btw op de aanschaf van zonnepanelen terugkrijgen. Dit betekent een korting van 21% op je totale investering. Het Europees Hof heeft bepaald dat het leveren van zonne-energie aan het elektriciteitsnet een economische activiteit is, waardoor particulieren met een zonnepaneleninstallatie worden gezien als zelfstandige ondernemers. Hierdoor heb je recht op een btw-nummer en kun je de btw terugvragen. Bovendien hoef je geen btw meer te betalen over de opbrengst in de jaren na de aanschaf.

  3. Subsidie voor sportverenigingen Sportverenigingen kunnen ook in aanmerking komen voor subsidie op zonnepanelen. De hoogte van de subsidie wordt berekend op basis van een percentage van de subsidiabele kosten, waarbij arbeidskosten niet worden meegerekend. Het subsidiepercentage voor sportverenigingen is 30% en voor sportstichtingen 15%. Dit verschil wordt veroorzaakt door de BTW-plicht.

  4. Duurzaamheidslening Als je het geld voor de aanschaf van zonnepanelen niet direct beschikbaar hebt, kan een duurzaamheidslening interessant zijn. Met een duurzaamheidslening kun je tegen een lage rente van 1,6% (rente per 11 januari 2016) geld lenen voor de aanschaf van energiebesparende maatregelen, waaronder zonnepanelen.

  5. Energiebespaarlening voor particulieren De Energiebespaarlening is een aantrekkelijke optie om energiebesparende investeringen in je eigen huis te financieren. Afhankelijk van je energieverbruik kan de besparing voldoende zijn om de maandelijkse betaling van de lening te dekken. De Energiebespaarlening biedt flexibele voorwaarden, zoals boetevrij aflossen en leningen tot maximaal €25.000 met een rente van 2,6% (looptijd 10 jaar).

Houd er rekening mee dat subsidieregelingen en financieringsmogelijkheden kunnen veranderen en dat nieuwe regelingen kunnen worden geïntroduceerd. Het is daarom altijd verstandig om de actuele informatie te raadplegen bij officiële bronnen zoals de Energiesubsidiewijzer, lokale overheden of het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Bij Solar & Energie Nederland begrijpen we dat juridische aspecten een belangrijke rol spelen bij zonnepaneleninstallaties. We streven ernaar u te voorzien van relevante juridische informatie, zodat u goed geïnformeerd bent over de wet- en regelgeving met betrekking tot zonnepanelen.

Het plaatsen van zonnepanelen heeft juridische implicaties op verschillende gebieden. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de volgende juridische aspecten:

  1. Eigendomsrecht: Het installeren van zonnepanelen op uw woning kan invloed hebben op het eigendomsrecht. In sommige gevallen kunnen buren bezwaar maken tegen de plaatsing van zonnepanelen als deze hun uitzicht of privacy belemmeren. Het is belangrijk om de lokale regelgeving en eventuele beperkingen met betrekking tot eigendomsrechten te raadplegen voordat u zonnepanelen installeert.
  2. Bouwvergunningen: In veel rechtsgebieden zijn bouwvergunningen vereist voor het installeren van zonnepanelen op daken of terreinen. Het is belangrijk om de plaatselijke bouwvoorschriften en vergunningsvereisten te raadplegen voordat u met de installatie begint. Mogelijk moet u een vergunning aanvragen en voldoen aan bepaalde technische normen en veiligheidsvoorschriften.
  3. Netkoppeling: Als u van plan bent om de opgewekte elektriciteit terug te leveren aan het elektriciteitsnet, moet u mogelijk een netkoppelingsovereenkomst afsluiten met het energiebedrijf. Deze overeenkomst regelt de voorwaarden en tarieven voor de teruglevering van elektriciteit.
  4. Metering en facturatie: Zonnepanelen kunnen invloed hebben op de manier waarop uw elektriciteitsmeter werkt. In sommige gevallen kan een bidirectionele meter worden geïnstalleerd om de hoeveelheid elektriciteit die u aan het net levert en van het net afneemt nauwkeurig te meten. Dit heeft gevolgen voor de facturatie en kan van invloed zijn op uw energiekosten.
  5. Fiscale regelgeving: In veel landen zijn er fiscale stimuleringsmaatregelen voor zonnepanelen, zoals belastingverminderingen, subsidies of feed-in-tarieven. Het is raadzaam om de fiscale regelgeving met betrekking tot zonnepanelen in uw rechtsgebied te raadplegen om te profiteren van mogelijke voordelen.

Het is belangrijk op te merken dat de juridische aspecten van zonnepanelen sterk kunnen verschillen per land, regio en zelfs lokale gemeenten. Daarom is het raadzaam om altijd lokale wetten en voorschriften te raadplegen en indien nodig professioneel juridisch advies in te winnen bij een deskundige op dit gebied.

Bij Solar & Energie Nederland staan we klaar om u te helpen met uw juridische vragen en zorgen met betrekking tot zonnepanelen. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie of om een afspraak te maken met onze deskundigen.

Solar & Energie Nederland is uw partner in het begrijpen en naleven van de juridische aspecten van zonnepaneleninstallaties.

Dit zal sluiten in 0 seconden